Birma 2013 Rakovnik

Danes ob 9h so birmanci s prejemom zakramenta sv. birme simbolično zapustili čas otroštva in vstopili v odraslo dobo.man Odrasli ljudje niso svobodni, temveč so ujetniki samih sebe. Tudi kadar se igrajo, imajo pri tem neke interese; igrajo se pač zato, da se sprostijo, da na kaj pozabijo in da ne mislijo na to, kako malo časa jim še ostaja; igra jih ne zanima zaradi igre same. Kako daleč od njih je kraljestvo otrok! Lahko bi rekli, da v samem središču tega kraljestva prebiva Sv. Duh. Sproščen, spontan, daleč od ujetosti odraslih, zapredenih v svoje skrbi. Neobremenjeno dinamičen je in radoveden kot otrok, ki raziskuje svet brez izkušenj z njegovo realnostjo in z optimističnim zaupanjem v nešteto možnosti, ki mu jih obeta prihodnost. Je upornik, ki se upira ujetosti odraslih: nasilju zunanjega sveta nad lastno voljo, nasilju nad božjo naravo, nasilju dogem in doktrin, nasilju goljufij in laži. Kot  otrok, ki ne ve v kakšne nevarne pustolovščine se spušča, ki ne verjame dvignjenemu prstu moralizatorjev in ki ocenjuje svet dobrega in zlega po lastnih merilih. Čisto in naivno. Z nepogrešljivo in nebrzdano fantazijo, ki mu je, kakor otroku, prvi užitek, znamenje njegove svobode. Zatorej bi ta zakrament potrebovali odrasli, da bi ostali uporniki, klovni in pesniki. Ali mladoletni res potrebujejo duhovne vikende daleč stran od nadzora staršev in župnijske skupnosti, da si lahko njihov katehet pridobi boljši nadzor in po zakramentu spovedi, vpogled v njihove duše. Ali ne spada učenje  verskih resnic in molitvic na pamet, v zgodnji srednji vek. Mar danes ne rečemo temu izživljanje pritlikavih, sprevrženih celibaterjev nad otroki? Ta plenilska logika verjetno ni ravno uporabna popotnica v življenje. Še posebno ne, ko malo zaškripa. Prosimo Jezusa, da bi mladostniki od birme imeli še kaj več kot le nekaj bibličnih citatov, čustvenih izpadov zahval in ostalega leporečja.

Najbolj všeč pri verouku mi je bilo, ko sem se spogledovala s fanti, medtem ko je katehet predaval o ne vem že čemu, verjetno o Jezusu.(birmanka-praksa in teorija)

Cel dan sem si pisala plonk listek z molitvicami in zapovedmi, potem pa se je katehet usedel zraven mene, tako da nisem mogla ničesar prepisati. (druga birmanka)

Ta birma je en velik business! (boter)     Foto-sky           FB

Advertisements
This entry was posted in Birmanci, Zgodilo se je!. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s