“Lepo je biti s teboj, Jezus!” Pred vrati je novo šolsko leto. V župnijski skupnosti pa novo pastoralno leto.

Srednješolska leta – leta dozorevanja, to je tisti zlati čas, ko je pred mladim človekom vse odprto, ko ga ves svet vabi, a to je tudi tisti del težke poti, ko se mora človek prvič srečati in spoprijeti z življenjem, da bi se jutri odločil za svojo pot: ne za tisto lahko, po kateri so se namenili tvoje sošolke in sošolci, ampak za tisto težko, v kateri se boš moral vnovič in vnovič spopadati s svetom okoli sebe, s starim, stagnirajočim svetom, kajti spoznal si, da je edino takšna pot vredna, vkljub temu, da se zaveš – “in vendar je to zelo težko: da ima človek namreč eno samo življenje”!

jezu121

»Deklica, rečem ti, vstani!«

Kristjani smo poklicani k evangelizaciji. Pomembno pastoralno področje je evangelizacija mladih. Pomemben del pastorale mladih poteka neposredno v župniji, ki je globalna institucija v Katoliški Cerkvi. Osnovno vprašanje je: “Na kakšen način mladim
POKAŽEMO, da so v župniji dobrodošli, sprejeti, razumljeni, potrebni, pomembni?” Papež in ljubljanski nadškof animatorjem polagata na srce, da mora biti center mladinske pastorale evharistija – nedeljska maša. V evangeljskih odlomkih pa izvemo kako je Jezus pristopal k mladim. Na primer odlomek obujenje Jairove hčere, sina vdove iz Naima, pogovora z bogatim mladeničem.

Pastoralni delavec Tilen M. pa je zapisal: “Marsikateri župnik ali kaplan na primer naredi veliko za mlade. Župljani in tudi mladi sami lahko vidijo, kako je vedno v akciji. Kljub temu pa se mu dogaja, da ga mladi ne spoštujejo, se ga izogibajo in za hrbtom opravljajo. Zakaj? Najlažje je takšno obnašanje pripisati njihovemu družbenemu okolju, staršem, prijateljem in medijem. Ne trdimo, da to niso pomembni dejavniki, toda sklepanje te vrste je pogosto namenjeno le pomirjanju lastne vesti in valjenju krivde na druge. Za slab odnos je največkrat zaradi tega, ker mladim ne da čutiti, da jih ima rad, kriv pastoralni delavec sam.”

Advertisements
This entry was posted in Novice in politika, Pričevanja. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s